ANALISIS PENERAPAN HARGA PASAR BERDASARKAN TINGKAT PRODUKSI PADA KOMODITAS CABAI MERAH DALAM PERSPEKTIF MAQASHID SYARIAH (Studi Kasus: Kelompok “Juli Tani” Desa Sidodadi Ramunia, Kecamatan Beringin, Kabupaten Deli Serdang, Sumatera Utara)

Ellina Satyana, Muhammad Arif, Nuri Aslami

Sari


ABSTRACT

This study aims to analyze the application of market prices based on production levels on red chili from the maqashid sharia perspective by the Juli Farmers Group in Sidodadi Ramunia Village, Beringin District, Deli Serdang Regency, North Sumatra. This research is a descriptive qualitative research, the data collection methods are observation, interviews and documentation. The subject of this study was focused on 30 red chili farmers using a purposive sampling technique. The results of this study indicate that changes in the price of red chilies on the market do not affect the high or low quantity of red chili production produced by farmer Juli Tani, Sidodadi Ramunia Village. Fluctuations in chili prices have not made red chili farmer Juli Tani switch to producing other commodities. The most basic reason for this decision is due to a strong belief in interest and experience in red chili farming, as well as other factors that affect production such as land area, labor and fertilizer. The average net income of Juli Tani's red chili farmers with 1,050 kg/rante in one harvest is Rp. 5,682,500, whereas if calculated per year Rp. 11,065,000 or around Rp. 1,844,166/month. The application of maqashid sharia in looking at market prices is when at-tas'ir (pricing) is permitted if human benefit can be realized. Islam requires the government to intervene in prices if there are indications of market distortions. For the application of maqashid sharia, the level of production is assessed from the Maslahah (M) value obtained by the Juli Red Chili Farmers Group, Sidodadi Ramunia Village in production activities, namely Rp. 11,715,000.

 

Keywords: Market Prices, Production Levels, Commodity Red Chili, Maqashid Syariah


Teks Lengkap:

PDF

Referensi


DAFTAR PUSTAKA

Adhiana. (2021). Analisis Faktor–Faktor yang Mempengaruhi Produksi Cabai Merah dalam Jurnal Agrica Ekstensia.

Ahmat Sarwat,Lc., M. (2019). Maqashid Syariah, Cet.I. Jakarta: Rumah Fiqih Publishing.

Bayu Sudrajat, A. f. (2021). PENGARUH STRATEGI PEMASARAN TERHADAP JUMLAH. El Mudhorib: Jurnal Kajian Ekonomi dan Perbankan Syariah.

Fachrina, Rifka & Zuhrinal M. Nawawi. (2022). Pemanfaatan Digital Marketing (Shopee) Dalam Meningkatkan Penjualan Pada UMKM di Marelan dalam Jurnal STEBIS Indo Global Mandiri.

Halim, F. (2021). Manajemen Pemasaran Jasa. Medan: Yayasan Kita Menulis.

Juliati Nasution, Y. S. (2018). Mekanisme Pasar Dalam Perspektif Ekonomi Islam dalam Jurnal AT-TAWASSUTH: Jurnal Ekonomi Islam.

Komarudin, P., & Hidayat, R. (2017). Penetapan Harga Oleh Negara Dalam Perspektif Fikih dalam Jurnal Ekonomi Syariah Dan Hukum Ekonomi Syariah.

Kustiari, R., Sejati, W. K., & Yulmahera, R. (2018). Integrasi Pasar dan Pembentukan Harga Cabai Merah di Indonesia dalam Jurnal Agro Ekonomi.

Latifa Dara, & Sinta Irada.( 2022). Analisis Harga Pokok Produksi Dan Pendapatan Usahatani Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) Di Kabupaten Kerinci Provinsi Jambi dalam Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis (JEPA).

Muawaffaq, M. (2021). Maqashid Syariah dalam Perspektif Ibnu Asyur dalam Jurnal Ekonomi Syariah.

Muslimin, S., Zainab, Z., & Jafar, W. (2020). Konsep Penetapan Harga Dalam Perspektif Islam dalam Jurnal Al-Azhar Journal of Islamic Economics.

Nasution, A. H., Hanter., Rahman, P. (2019). Keragaan Pemasaran Cabai Merah Di Sumatera Utara Kasus Kecamatan Beringin, Kabupaten Deli Sedang Performance dalam Jurnal Pertanian.

Nawawi, R. F. (2022). Pemanfaatan Digital Marketing (Shopee) dalam Meningkatkan Penjualan pada UMKM di Marelan. STEIBIS Indo Global Mandiri.

Ningsih, B. C. S. (2021). Comparison of Al-Syatibi and Thahir Ibn Asyria’s Thoughts on Maqashid Shari’ah dalam Jurnal Ilmiah Mizani: Wacana Hukum, Ekonomi, Dan Keagamaan.

Parakkasi H. Idris, & Kamiruddin. (2018). Analisis Harga Dan Mekanisme Pasar Dalam Perspektif Islam. dalam Jurnal Laa Maysir.

Pusat Pengkajian dan Pengembangan Ekonomi Islam. (2014). Ekonomi Islam, Jakarta: PT Rajagrafindo Persada.

Rahmani, N. A. (2016). Metodologi Penelitian Ekonomi. Medan: FEBI UIN-SU.

Saeri, M. (2018). Usahatani dan Analisisnya. Malang: Unidha Press.

Samsuddin dan Muh Sabir Laba. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usaha Tani Cabai Merah Di Desa Beru-Beru Kecamatan Kalukku Kabupaten Mamuju, skripsi.

Saptana, N., Daryanto, A., Daryanto, H. K., & Kuntjoro, N. (2016). Analisis Efisiensi Teknis Produksi Usahatani Cabai Merah Besar dan Perilaku Petani dalam Menghadapi Risiko dalam Jurnal Agro Ekonomi.

Sukmawati, D., & Dasipah, E. (2021). Pembentukan Harga Cabai Merah Keriting Secara Teoritis Dan Empiris dalam Jurnal Paspalum: Jurnal Ilmiah Pertanian.

Syahputra, A. (2019). Analisis Pendapatan Usaha Tani Cabai Merah (Capsicum Annum L)Studi Kasus: Kelompok Tani “Juli Tani” Desa Sidodadi, Kecamatan Beringin, Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Skripsi.

Yareli. (2022, September Senin). (E. Satyana, Interviewer)




DOI: https://doi.org/10.57210/j-ebi.v2i1.226

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


PUBLISHED BY :

Rumah Jurnal STAI Sufyan Tsauri Majenang

Jl. KH. Sufyan Tsauri Majenang 53257 Cilacap
» Tel / fax : (0280) 623562

    

INDEXED BY :

 

LICENSE POLICY :

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.